Hjärt-lungräddning

HLR – Bra att kunna

Vet du vad du ska göra om någon i din närhet drabbas av ett plötsligt oväntat hjärtstopp? De flesta hjärtstoppen sker i hemmet och kommer alltså att drabba någon av dina nära och kära. I denna artikel kommer du att få lära dig hur du kan rädda liv. Vid ett hjärtstopp är det viktigt att agera snabbt för att inte spilla onödig tid. Varje sekund som går utan syre och näring till kroppens organ minskar chanserna att överleva.

Tänk dig att du sitter och läser morgontidningen i trädgården en varm sommardag. Din man har kommit tillbaka efter en löprunda. Han påtalar att han var tvungen att avbryta den på grund av en väldig andfåddhet och smärta över bröstet.

Du ser oroligt på honom och säger till honom att vi kanske borde ringa vårdcentralen? Han svarar att det inte är någon fara och går in för att ta en dusch. Tiden går och du börjar bli orolig. Du går in för att se var han tog vägen. Du finner honom liggandes i trappan.

Vad gör du?

I det här läget önskar du säkert att du hade kontaktat en HLR-instruktör och gått den där HLR utbildningen men det finns ingen tid för det nu. Som tur var har du läst den här artikeln. Några vanliga symtom på en hjärtinfarkt som kan leda till ett hjärtstopp är plötslig central bröstsmärta, ofta i samband med andfåddhet.

Andra symtom kan vara att det strålar ut i armen, armarna, käken, ryggen. Ofta i samband med andfåddhet eller illamående. Således skulle du ha tagit det säkra före det osäkra och larmat direkt för att låta sjukvården göra en bedömning.

Hjärtat och lungorna

Nu ligger din man i trappan livlös. Börja först med att kontrollera medvetandet. Skaka i axlarna och ropa. Om inget svar är han medvetslös och du ska då kontrollera om han andas. Öppna luftvägarna genom att hålla en hand på pannan och två fingrar på hakbensspetsen och böj huvudet bakåt.

Böj dig ner och se, lyssna och känn efter andning. Andas han inte är det ett hjärtstopp och du måste larma 112 direkt. SOS operatören kan ge dig stöd i hur du ska fortsätta behandlingen. Du kommer att få trycka hårt och fort mitt på hans bröstben, mittemellan bröstvårtorna.

Bröstbenet ska tryckas ned minst 5 cm djupt med en takt av 100 per minut. Alltså nästan två gånger per sekund. Komma ihåg att släppa upp bröstkorgen mellan varje kompression också. Flytta även personen till ett hårt och slätt underlag. Fortsätt med bröstkompressioner till ambulansen anländer.

Lämna ett svar