Skoterförsäkring

En snabbguide spar pengar och tid

I likhet med en bilförsäkring är en snöskoterförsäkring uppdelad i tre delar. Det är trafikförsäkringen som du enligt lag måste ha om du använder din skoter och därutöver tecknar de allra flesta antingen en halv- eller helförsäkring.

Vad ingår i en Skoterförsäkring?

Trafikförsäkringen ger ersättning vid skada på dig själv, medpassagerare eller övriga trafikanter vid olycka. Den ersätter även skada på annans egendom exempelvis skoter vid kollision. Däremot täcker den inte för skador på din egen skoter vilket gör att många väljer att teckna en halv- eller helförsäkring när skoterförsäkringen ska köpas.

En halvförsäkring har samma skydd som trafikförsäkringen men utöver det ger den även ersättning för brand, skada i glasruta, stöld samt om du är i behov av psykolog eller terapeut efter traumatisk olycka. Halvförsäkringen ger även ett rättsskydd och ersätter advokatkostnader vid tvister som uppstått vid olycka, köp, reparation eller försäljning av snöskotern.

De som vill ha en heltäckande försäkring väljer att helförsäkra sin skoter. Förutom det skydd som trafik- och halvförsäkringen ger innehåller även helförsäkringen en vagnskadeförsäkring. Den delen av försäkringen ersätter för skador på skotern vid t.ex. olycka eller skadegörelse.

Utöver dessa tre grundläggande försäkringar erbjuder många försäkringsbolag tilläggsförsäkringar. Det kan t.ex. vara en försäkring som ger 100kr/dygn för de dagar som skotern varit på verkstaden eller extra ersättning vid dödsfall, olycka eller traumatiska upplevelser.

Att tänka på vid jämförelse av försäkring:

Ålder spelar roll:

När du jämför priser på skoterförsäkringar är det vanligt att du får fylla i om skotern ska användas av en person under 25år eller inte. Detta beror på att olyckorna är betydligt fler hos de som är i den åldern vilket gör at premien blir högre för försäkringstagaren. Är ni två i hushållet, i olika ålder, som kommer använda skotern kan det löna sig att jämföra priset beroende på vem den är skriven på.

Pris eller enkelhet

Det billigaste alternativet är att endast ha sin skoter försäkrad under vintermånaderna och låta den vara avställd däremellan. Men det finns även ett annat alternativ som kan vara intressant. Det kallas för Året-Runt-Försäkring och visas sällan på de sajter på internet som jämför priser på skoterförsäkringar. Med denna försäkring är skotern lika mycket försäkrad hela året oavsett om du åker på den eller har den i garaget.

Bolagen som erbjuder denna sorts av skoterförsäkring räknar med att skotern inte brukas under några månader vilket gör att premien blir lägre än en vanlig helförsäkring som är aktiverad under hela året. Däremot blir det något dyrare än för de som väljer att ställa av och ställa på skotern varje år.

Detta är ett enkelt och smidigt alternativ för de som inte vill krångla med papper vid av- och på ställningar varje år.

Allmänna tips

Samla försäkring:

Oavsett vilka försäkringar det handlar om brukar försäkringsbolagen kunna ge rabatt om du samlar många försäkringar hos dem. Det är något som jämförselsesajter på internet inte kan beräkna vilket gör att du bör kontakta det försäkringsbolag som du har idag och fråga om pris istället för att lita på vad prisjämförelsen på internet säger.

Meka lagom

Det är många som tycker om att meka och förändra sin skoter. Men för att försäkringen ska kunna ge full ersättning är det några saker som du bör tänka på. För det första får skotern inte ändra typutförande om inte den ombesiktas. Försäkringsbolaget bör då även kontaktas för att eventuellt ändra detaljer i försäkringsbrevet.

För det andra förväntas skoterägaren följa tillverkarens manual om underhåll och service och se till att alla reparationer är fackmannamässigt genomförda.

Lås ordentligt

Om skotern blir stulen och det visar sig att den inte varit tillräckligt låst kan försäkringsbolagen neka ersättning eller ge kraftigt reducerad ersättning. Om skotern t.ex. bara låses med tändningslåset är det många bolag som drar av 25% av ersättningen vid stöld. Lås som används ska vara godkänd av SSF, Svenska Stöldskyddsföreningen. Nycklarna ska även förvaras säkert och inte vara uppmärkta med namn eller annat som gör att ägaren går att spåra.

Lämna ett svar