3 tips för att ta hand om din kropp under kalla vinterdagar

Skapa din bästa kropp

Det är tidig december och kylan har börjat bli mer och mer påtaglig. Normalt sätt så brukar det vara minusgrader ändå från mitten av november till slutet på februari (periodvis men ändå ofta återkommande). Detta är p.g.a. vårt nordliga läge här i Sverige, och handlar i stort sätt om ett kvartal av kyla.

Varför är det så viktigt att ta hand om kroppen, huden och håret under denna tid då? Svaret är därför att det kalla vädret medför sig torr luft som torkar ut, mörker som minskar intaget av en del vitaminer samt kyla som dödar hudceller och blodkärl och kan ge permanenta fula skador.

Här nedan följer tre tips på hur man ska ta sig an problemen på en vardaglig nivå.

1. Att ta hand om ditt ansikte med rätt typ av ansiktsvård

Ansiktet är onekligen ett av våra mest känsliga ställen på kroppen, samtidigt är det ett av de mest nakna. Under större delen av året har vi inget som skyddar hjässan och speciellt inte ansiktet. På vinter så brukar vi åtminstone använda mössa, dock hjälper inte ansiktet direkt mycket.

Lösningen på detta problem är inget komplicerat och det är många som vet att en fet hudsalva fungerar som ett potent skyddande lager som förhindrar förfrysning av hud. Det finns många bra alternativ på apotek och i internetbutiker.

2. Skydda dina händer och kropp mot den bitande kylan

Jag känner många som hellre har på sig sina nya kaninskinhandskar när det är -15°C istället för ett par kraftigt fodrade handskar som är gjorde för sådana tuffa förhållanden. Att gå runt och frysa om fingrarna är inget bra för blodkärl, leder eller ens bekvämlighet och få inser hur mycket positivt man får ut av det att ha rejäla handskar på sig.

I allmänhet ska man klä sig varmt under vintern, inte för varmt så man svettas då det kan ha mycket negativa konsekvenser sjukdomsmässigt. Men Ingen del ska helst frysa, så tänk på detta när ni kollar på väderleksrapporten för morgondagen. Det gäller att man verkligen anpassar ytterkläderna för vädret och att man testar sig fram till vad man kan ha på sig i vilken temperatur, väder etc.

3. Glöm inte solfaktorn under vinter eller på semestern

Soliga vinterdagar kan vara förödande mot huden och något som verkligen hjälper mot detta är vanlig solkräm med hög solfaktor. Under vinter så får inte vår hud mycket solljus och det gör den känsligare mot kraftfull sol.

Under vintern så är UV-strålningen från solen starkare och även om många inte tror det så löper man en stor risk för att bränna sig om man inte skyddar sig. På semester appliceras detta med, då man kommer från några månader av att inte ha exponerat kroppen för sol överhuvudtaget, och slänger sig ut i brassande solljus. Så kom ihåg solkrämen, egentligen genom alla årstider är det bra att använda sig av den.

Lämna ett svar